maanantai 2. joulukuuta 2013

Historian havinaa

"Minun kotini oli vain kolo, mutta minä viihdyin siellä. Tosin filosofista on yhdentekevää viihtyykö hän vai ei- mutta se oli hyvä kolo joka tapauksessa."  - Filosofi Piisami
Olin asunut Armonkalliolla vuokralla 9 vuotta jo ennen kuin ostin asunnon täältä. En siis valinnut aluetta hetken päähänpistosta. Ei, minä todella viihdyin täällä ja siksi halusin myös ostaa oman asuntonikin juuri nimenomaan tältä alueelta. Vaihtoehtoni olivat asunto vanhasta puutalosta; halusin oman kaakeliuunin ja leveät ikkunalaudat. Jos en sellaista löytäisi, niin sitten  saunallinen ja parvekkeellinen asunto suhteellisen uudesta kerrostalosta.  Olen aina ollut hiukan enemmän ehkä juuri puutalohenkinen asustelija enkä voinut uskoa tuuriani, kun sellainen tulikin myyntiin, vieläpä minulle sopivaan hintaan, ja vihdoin ostin oman kodin. 
Kotini on nyt 109-v. vanhassa puutalossa, joka siis rakennettiin vuonna 1904 suoraan kallion päälle. Asunnossa, jossa asun, toimi aikoinaan leipäkauppa. Keittiössäni pyöritettiin pesulaa. Naapurissani oleva yksiö oli leipäkaupan omistajien koti. Asunnot on siis jossain vaiheessa erotettu toisistaan. Asuntoani on myöhemmässä vaiheessa laajennettu kellarikerroksen suuntaisesti rakentamalla lisää vielä makuuhuone sekä vaatehuone. 
Pihalla on äärimmäisen viehättävä tiilinen aittarakennus, jossa sijaitsee taloyhtiömme yhteiset saunatilat ja  takkahuone. Takkahuoneen seinälle on kehystetty osakepapereita tms. joissa mainitaan asukkaiden nimet ammatteineen (on räätäliä, suutaria jne....) Olivatkohan ne paperit vuodelta 1922... Täytyy tarkastaa joku päivä. Joka tapauksessa  arvokasta historiallista tietoa ovat. 

         *  *  *           *  *  *           *  *  *           *  *  *           *  *  *
Minusta on hienoa, että Armonkalliolla on säästetty näitä muutamia vanhoja puutaloja eikä ihan kaikkia aikoinaan vedetty matalaksi "modernien" kerrostalojen tieltä. Seuraavassa hiukan Armonkallion syntyhistoriaa:
 Näkymä Armonkalliolta. Kuva: K.O. Lumme, Tampere-Seura.
 "Armonkallio sai alkunsa 1890, kun Kyttälän uuden asemakaavan toimeenpano ajoi alueen vanhat asukkaat kodeistaan; köyhälistöllä ei ollut varaa uusiin kallistuneisiin tontteihin. Raha-avustusten lisäksi kaupunki joutui kaavoittamaan Soukanlahden tuntuman kallioilta tonttimaata Kyttälän vanhoille asukkaille. Työn hoiti kaupunginarkkitehti Lambert Pettersson.   Uudelle alueelle muuttajille luvattiin viisi ensimmäistä vuotta vuokratonta aikaa. Nämä "armon vuodet" antoivat kaupunginosalle sen nimen. Armonkallio rakennettiin nopeasti täyteen. Alueella oli jo vuonna 1900 yli 2000 asukasta. Sittemmin rakennuskanta uudistui hitaasti, ensimmäinen kerrostalo rakennettiin  toisen maailmansodan alla keväällä 1938.1900-luvun alkupuolen Armonkallio säilyi vahvasti työläiskaupunginosana, joka esimerkiksi kunnallistekniikaltaan ja muilta asumisolosuhteiltaan oli koko kaupungin keskiarvon alapuolella." 
Lähteet:  Teksti:  Armonkallio Wikipediassa  Kuva: Kaupunginosa IX - Armonkallio
 
Niin, ja sitten on vielä yksi mielestäni ihana tarina Armonkalliosta ja entisajan meiningistä. Täällä on yksi katu; Ihanakatu, joka poikkeaa kulkusuunnaltaan muista kaduista, se kun kulkee viistoon. Tämä johtuu siitä, että se on ollut aikoinaan Ihana -nimisen lehmän kulkureitti, siis polku, josta myöhemmin tehtiin sitten ihan oikea tie. Josta syntyi lopulta Ihanakatu. Ihana lehmä-tarina. Ihanan Ihana-lehmän tarina ♥.
         
*  *  *           *  *  *           *  *  *           *  *  *           *  *  * 
Kallion räjäytykset alkavat kuulemma joulukuun puolella. Eli näinä päivinä. Minua todella jännittää miten talovanhus kestää tärinät. 
Niin tosiaan, olen ihan kokonaan unohtanut mainita tärinämiehet ja katselmuksen. Rantaväylän allianssi lähetti tiedotteen syyskuun lopulla, jossa kerrottiin katselmuksesta, jossa tunnelin alueen rakennuksia (ja niiden kuntoa) tultaisi kuvaamaan ja tarkastelemaan ja samalla asetettaisi tärinäsuojat kovalevyllisiin atk-laitteisiin. (Kuulostaa, ainakin minusta, vähän siltä, ettei tästä ihan pikkutärinöillä selvitä.)
Katselmuksen oli määrä tapahtua taloyhtiössämme 8.10.2013 klo 9-11 välisenä aikana. Isännöitsijä ja jonkin sortin "tärinämies" olisivat asialla. Minulle ei tullut mieleenikään, että minun olisi pitänyt järjestää itseni kotiin kyseiseksi ajaksi, normaalisti useimmat ihmiset kaiketi työskentelevät tiistaisin klo 9-11. Tiedotteessa pyydettiin myös ilmoittamaan mikäli asunnossa olisi lemmikkejä. Tästä saan kyllä kuvan, ettei itse tarvitse olla paikalla. Kukaan ei kuitenkaan kuulemma ollutkaan käynyt asunnoissa, mikäli asukas ei ollut kotona. Ei kuulemma ollut avaimia?! Jahas, jahas, kuulostaa lupaavalta. 
Olen varmuudeksi ottanut itse asunnostani kuvia, ettei kenenkään tarvi tulla minulle väittämään, räjäytysten alettua, (vaikka nyt sitten välttääkseen mahdollisia korvausvaatimuksia) että lämminvesivaraaja on aina ennenkin roikkunut irti katosta, tai että makuuhuoneen kattohan on aina ollut täynnä murtumia.. ;)
Olin tässä jo melkein unohtanut tulevat räjäytykset ja tärinät ja tavallaan tottunut ajatukseen siitä, että ehkä se työmaa-aika ei olekaan niin kamala, että ei kai tästä niin kauhealla kiireellä tarvi pois muuttaa, kunnes eräänä aamuna, olikohan viime viikolla, heräsin puoli seitsemältä valtavaan jytinään, aivan kuin lumiaura olisi ollut juuri tunkeutumassa suoraan makuuhuoneeni seinästä läpi. 
Ei ollut. Tunnelimiehet ne siellä vain kuopivat multaa pois kaivinkoneella tuosta tunnelinsuulta. Mitähän luokkaa se meteli mahtaa olla sitten kun oikeasti louhitaan ja räjäytellään tätä kalliota? Kun pelkkä raapiminenkin aiheuttaa melkein sydämenpysähdyksen. 
Jään kauhulla odottamaan.
 
linkkejä: Tiedote Rantatunnelin työajoista ja kiinteistökatselmuksista

3 kommenttia:

  1. Hei vaan täältä Ihanakadulta! Tänään eksyin blogiisi ja lähdin tunnelmoimaan tunneliasiaa täältä ihan alusta asti... Tunnelihan tietysti kulkee tästä oman asuintaloni alitse ja porausnautintoa on tullut ihan riittävässä määrin tässä viime kuukauden aikana - ah! Mutta nyt onneksi ovat jo suuntaamassa kovaa vauhtia Tampellaa kohti. Menköön!! En jää kaipaamaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Tervetuloa Tunnelinsuulle.

      Oi, tosiaan, pian ne ovatkin jo menneet menojaan. Mutta siihen asti 'May The Force Be With Us!'

      Olen joskus itsekin ajatellut lukaista blogin kokonaan läpi, mutta ihan vielä ei pysty.
      Melkoinen vuosi.

      Tsemppiä loppurutistukseen, kohta se on ohi. :)

      Poista
  2. Haluaisin kuulla lisää historiaa Armonkalliosta sekä Ihanakadusta..

    VastaaPoista